Finalen i SDU Supercomputer Challenge 2015 løb af stablen d. 1. april og vinderne af 3 X 25.000 kr. samt køretid på supercomputeren ABACUS 2.0, blev fundet.

Professor, centerleder af SDU eScience Centre og overdommer i konkurrencen, Claudio Pica, var meget stolt af alle de deltagere, der nåede til finalen i konkurrencen:

  This wasn’t easy […] We wanted to set the bar very high and we succeeded – but what is even more pleasant to see is that you succeeded to come to the end […] In my eyes you are all winners […] I see that you put a lot of effort into this and for this reason we are very proud of you.

Selvom alle i Claudios øjne var vindere, måtte der alligevel være nogle, der skilte sig mere ud end andre:

Første vindergruppe blev Anders Østerby, Rasmus Faurskov Nielsen, Tobias Jessen, Tobias Thornfeldt Nissen fra Odense Tekniske Gymnasium og Sct. Knuds Gymnasium. De vinder for at have løst hele problemet for FynBus/Movia. FynBus/Movia ønskede at optimere og effektivisere deres procedurer omkring valg af leverandører til udbudte opgaver. De ønskede derfor en algoritme til at udvælge de bedste løsninger ud fra forskellige, ofte overlappende, tilbud, målt på parametre som økonomi, kvalitet og effektivitet. Dette har første vindergruppe gjort til fulde, og FynBus/Movia udtaler selv:

  Med det løsningsforslag som blev fremvist, vil det kunne have en væsentlig betydning for vores arbejdsgange fremadrettet. […] Herudover vil løsningen give mulighed for at fjerne den nuværende begrænsninger på antal enheder som kan inkluderes i kombinationstilbuddene. Dette kan være medvirkende til bedre og billigere tilbud og derved mere kollektiv trafik.

Næste vindergruppe blev Rasmus Hansen, Mathias Madsen og Arian Ebrahimi fra Odense Tekniske Gymnasium og SDU, for Statens Arkiver. De vinder for at have udvist den største kreativitet, i deres løsning af problemet. Statens Arkiver ønskede sig en rekonstruktion af befolkningen fra 1786-1880. Fra denne periode findes en stor mængde data, men de stammer fra forskellige kilder, folketællinger og områder. Nogle af dataene overlapper hinanden, mens andre data er forskellige, selv om de reelt dækker over det samme. Statens Arkiver ønskede dermed en løsning til at sortere og analysere data, så de kan følge sociale og medicinske/biologiske udviklinger i befolkningen.

To grupper deler den sidste vinderplads. Begge kom med gode bud på at løse problemet fra Statens Arkiver. Den ene gruppe: Kalen Smith, Kristian Therkildsen og Søren Madsen fra Hansenberg i Kolding. Den anden gruppe: Victor Foged, Steffen Jensen, Casper Arild og Marcus Leth fra Svendborg Tekniske Gymnasium (HTX).

Dekanen fortalte til slut deltagerne, at han var imponeret over, at de allerede i så ung en alder kunne løse så svære problemer:

  Jeg er selv uddannet datalog, og bare for at sige, hvor udfordrende det I har lavet er, kan jeg fortælle, at det var ikke før på mit 3-4 år af uddannelsen, at jeg blev kastet ud i at skulle løse så hårde problemer, som dem I er blevet præsenteret for her[…] I er forskerspirer og det er unikt, at I har fået lov til at komme så tæt på at arbejde med en supercomputer, der ellers er meget dyr at anvende.

Peter Bækgaard Madsen, projektleder udtaler:

  Vi er stolte og glade for at være kommet i mål og at de studerende har fundet så brugbare løsninger til de deltagende virksomheders problemer. Lige nu er vi i fuld gang med at søge fondsmidler til at kunne afholde konkurrencen igen her i 2016, så vi kan fortsætte succesen.

For yderlige oplysning/information om SDU Supercomputer Challenge, kontakt:

Projektleder SSC: Peter Bækgaard Madsen, Tlf. +45 6550 9698, E-mail: pbm@imada.sdu.dk

Centerleder SDU eScience Centre og professor MSO: Claudio Pica, Tlf. +45 6550 2519, E-mail: pica@cp3.sdu.dk

Categories: